Es presenta Farmaserveis, la plataforma de registre assistencial i l’aplicació mòbil que impulsaran la transformació digital de les farmàcies catalanes i la seva relació amb el pacient

  • Així ho han anunciat els presidents dels quatre col·legis de farmacèutics catalans, en el marc d’una sessió informativa virtual organitzada avui pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, amb més de 1.000 inscrits
  • Els serveis que actualment ofereix la plataforma Farmaserveis són el de control de la pressió arterial i el Programa de Cessació Tabàquica i, pròximament, s’incorporarà el servei sobre consell alimentari. Tots ells faciliten el registre d’indicadors de salut del pacient i fer-ne el seguiment de manera protocol·litzada, estandarditzada i en línia
  • També s’ha presentat l’aplicació FarmaservisApp, pensada perquè els pacients puguin consultar les seves dades de salut –prèviament registrades pel farmacèutic a la plataforma Farmaserveis–, a més de rebre les comunicacions del seu farmacèutic, extreure informes pel metge i cercar la farmàcia més pròxima, entre altres funcionalitats

Barcelona, 9 de juny de 2021. Farmaserveis, la plataforma de registre assistencial de la xarxa de farmàcies, es posa en marxa a tot Catalunya amb l’objectiu de transformar la relació actual amb el pacient i connectar amb la seva salut digitalment. Així ho han anunciat els presidents dels quatre Col·legis de Farmacèutics catalans, en el marc d’una sessió informativa virtual organitzada avui pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, amb més de 1.000 inscrits.

El projecte de Farmaserveis va començar a la província de Barcelona i, actualment, la plataforma ja compta amb més de 10.000 registres de la pressió arterial dels pacients, i més de 1.000 farmacèutics implicats només a Barcelona. Amb l’extensió a tot Catalunya, es farà un pas endavant per donar resposta a la necessitat de transformació digital de les farmàcies davant els canvis de tendències de la societat.

Durant la sessió, també s’ha presentat FarmaserveisApp. Amb aquesta aplicació mòbil, que està previst que estigui operativa properament, els pacients podran consultar les seves dades de salut -prèviament registrades pel farmacèutic a la plataforma Farmaserveis–, i també rebre les comunicacions del seu farmacèutic, extreure informes per al metge i cercar la farmàcia més pròxima, entre altres funcionalitats.

Què aporta Farmaserveis al farmacèutic i al pacient?

Farmaserveis, a més de permetre el registre d’indicadors de salut del pacient i fer-ne el seguiment de manera protocol·litzada, estandarditzada i en línia, posa a disposició del farmacèutic recursos audiovisuals (videotutorials, infografies, documents i consells) que faciliten la seva tasca diària d’educació sanitària. Concretament, aquests recursos apropen al pacient cadascun dels serveis assistencials i s’aconsegueix establir-hi una relació més pròxima, que traspassa el taulell gràcies a l’ús de dispositius mòbils.

Més enllà d’això, la plataforma també ofereix la possibilitat d’emetre informes automàtics de derivació pel metge o pel mateix pacient en diferents formats (imprès i digital), i comptar amb una agenda de cites dels diferents serveis de farmàcia assistencial.

Els serveis que actualment s’ofereixen i que requereixen una formació específica són el de control de la pressió arterial i el Programa de Cessació Tabàquica i, pròximament, s’incorporarà el servei sobre consell alimentari. Així mateix, inclou els models de consentiments informats de l’usuari en relació amb les seves dades de salut, dades que estan custodiades en un repositori segur desenvolupat pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

En tot cas, es tracta d’un projecte dinàmic, que anirà incorporant nous serveis i funcionalitats comuns a tot el territori, i també d’altres específics per a activitats i campanyes en un territori concret.

La importància de les guies d’intervenció farmacèutica i del registre en benefici dels pacients

Pressió arterial

Actualment, el mòdul de pressió arterial de Farmaserveis permet, d’una manera àgil i senzilla, fer el seguiment del pols i dels valors de pressió arterial sistòlica i diastòlica en aquelles persones que presentin hipertensió arterial, o en aquelles persones sanes que necessiten monitoratge d’aquests paràmetres.

L’actuació farmacèutica està descrita i protocol·litzada a la “Guia d’Abordatge de la Hipertensió Arterial des de la farmàcia comunitària”, que compta amb la revisió del Pla Director de l’Aparell Circulatori del Departament de Salut, de la Gerència del medicament del Servei Català de la Salut i de la Secció catalana de la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària. A més, s’hi defineixen criteris de derivació cap als centres d’atenció primària i a urgències, segons la gravetat de la situació clínica del pacient. Tot plegat, permet afavorir la gestió compartida dels pacients per a la millora del seu estat de salut

Programa de Cessació Tabàquica

D’altra banda, el mòdul de Farmaserveis sobre el Programa de Cessació Tabàquica també va acompanyat de la “Guia d’intervenció farmacèutica per a l’abordatge de la persona fumadora des de la farmàcia comunitària”, que té per objectiu constituir un instrument actualitzat i útil que facilita actuacions homogènies a tots els professionals farmacèutics que vulguin prestar el Servei de Cessació Tabàquica des de la farmàcia comunitària, per tal de millorar la taxa d’abandonament del tabaquisme de la població general.

Aquesta guia –que compta amb la revisió i suport de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Programa d’Atenció Primària Sense Fum, la Societat Catalana d’Atenció i Tractament de Consum del Tabac i la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària de Catalunya– incorpora nous conceptes sorgits darrerament, com el fum de tercera i quarta mà, les interaccions del bupropió i la vareniclina o les noves formes de consum de tabac, entre altres.

Farmaserveis, un projecte estratègic del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya

La iniciativa de Farmaserveis forma part d’una aposta estratègica del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya per la digitalització de la farmàcia catalana, que permet aportar valor al pacient, al farmacèutic, a la xarxa de farmàcies i al sistema de salut.

Tot plegat, demostra el potencial de la xarxa de farmàcies en un entorn digital i apropa els professionals farmacèutics de tot Catalunya als pacients, integrant el registre de l’activitat farmacèutica i els serveis de salut.