PROFESSIONALS

CAMPANYES

Campanya d’Equitat Menstrual “la meva regla les meves regles”

Campanya d’ Equitat Menstrual “la meva regla, les meves regles”

La campanya La meva regla, les meves regles pretén garantir que totes les dones i persones menstruants d’entre 10 i 60 anys puguin decidir lliurement i de manera informada com volen gestionar el seu cicle menstrual al llarg de la seva vida .

Amb aquesta finalitat el Departament d’Igualtat i Feminisme de Catalunya ha establert un conveni de col·laboració amb el Consell de Col·legis de Catalunya mitjançant el qual s’ha acordat que la distribució gratuïta dels productes menstruals es realitzi a través de les oficines de farmàcia d’arreu del territori català, des de les quals també es proporcionarà informació i orientació per a la tria del producte. La informació personificada i l’assessorament per part del personal farmacèutic resulten clau per fomentar la tria adequada del producte i la seva correcta utilització.

Els objectius principals de la campanya són:

REDUIR LA POBRESA MENSTRUAL. ESTALVIEM.
Gairebé una de quatre dones i persones menstruants han tingut dificultats econòmiques per aconseguir productes menstruals i quatre de cada deu no han pogut adquirir el producte que volien. Aquesta situació pot resultar en conseqüències per la salut, el benestar i la vida quotidiana, a l’escola, a l’oci o a la feina. 
Al llarg de la vida es gasten de mitjana, 2.500€ en compreses i tampons d’un sol ús. Si en canvi s’utilitzés una copa menstrual, el cost aproximat seria de 144€.

UTILITZEM PRODUCTES SOSTENIBLES. CUIDEM EL PLANETA.
Cada any a Catalunya es generen 9.000 tones de restes, l’equivalent a 750 milions d’unitats. Els productes menstruals reutilitzats, en canvi, contribueixen a frenar el canvi climàtic.
Al llarg de la vida produïm 180 kg de residus de compreses i tampons d’un sol ús i en canvi es generen 3 kg de residus amb l’ús de copes menstruals.

APRENEM SOBRE SALUT MENSTRUAL. ENS CUIDEM.
Tradicionalment s’ha tractat la regla i la menopausa amb silenci i vergonya impedint així el coneixement del nostre cos i les seves necessitats. Cal educació sanitària per afavorir el diagnòstic de problemes o el tractament de símptomes físics i emocionals. 

 

 

Els productes de la campanya

  • La copa menstrual és un recipient de silicona reutilitzable que s’insereix a la vagina per recollir la sang menstrual. Resulta segura pel pH i la flora i evita les irritacions. Fa el buit i per tant evita possibles fuites. És important, per una millor adaptació, escollir la talla correcta entre S, M i L.

  • La compresa de tela es subjecta a la roba interior amb un discret botó. Està formada per diferents capes de cotó absorbent i una capa impermeable i transpirable que conté el fluix.

  • Les calces menstruals són peces de roba interior de tallatge habitual. Estan fetes amb diferents copes de cotó absorbent i una capa impermeable i transpirable que conté el fluix.

El funcionament

Les persones que compleixen els criteris per participar a la campanya rebran un codi QR individual i intransferible a través de l’app La Meva Salut. Amb aquest QR podran dirigir-se a la seva oficina de farmàcia d’elecció. El farmacèutic validarà el codi mitjançant l’aplicació Farmaserveis  i acompanyarà, orientarà i assessorarà en l’elecció del producte.  Les farmàcies podran disposar, sempre que ho hagin sol·licitat, de productes per tal de fer-los servir de mostra. El producte que la usuària esculli li serà lliurat el mateix dia, si la farmàcia el té en estoc, o es farà una reserva i se li lliurarà en 24-48h.

Per major informació es pot consultar podeu consultar “la meva regle, les meves regles”.