L’acció conjunta entre el Departament de Salut i les farmàcies ha permès realitzar 476.330 test d’antígens finançats des de l’inici del segon trimestre escolar adreçats a la comunitat educativa

  • Des del 7 de febrer, el Departament de Salut replanteja els criteris per a la realització de TAR a les escoles: s’adreçarà a l’alumnat de centres d’Educació especial i al professorat d’Educació Infantil, Educació Primària i centres d’Educació especial

Barcelona, 7 de febrer de 2022. En tan sols un mes, del 10 de gener al 6 de febrer, les farmàcies catalanes han supervisat una mitjana diària de gairebé 20.000 tests d’antígens finançats adreçats a membres de la comunitat educativa, havent arribat a pics màxims de més de 35.000 proves al dia. Aquest és el balanç inicial del 2022 en relació al cribratge escolar impulsat pel Departament de Salut, amb la col·laboració del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

En el marc d’aquest cribratge, posat en marxa el mes de juliol en l’àmbit del lleure educatiu d’estiu, més de 1.600 farmàcies adherides al programa TAR han supervisat tests d’antígens a alumnat i professorat, finançats pel Servei Català de la Salut i sense cap cost per l’usuari. Concretament, durant el 1r trimestre escolar, les farmàcies catalanes van supervisar 71.515 TAR i van detectar 879 positius (índex de positivitat de l’1,17%). Aquestes xifres han augmentat exponencialment a l’inici del 2n trimestre (un 560% més de testos realitzats), coincidint amb el pic de la sisena onada i la incorporació de l’alumnat d’educació primària al programa: del 10 de gener al 6 de febrer, les farmàcies han supervisat 476.330 TAR i han detectat 34.593 positius (índex de positivitat de 7.26%).

Així doncs, les farmàcies han col·laborat activament en l’estratègia de Salut Pública, integrant-se en la xarxa de vigilància epidemiològica. Els farmacèutics, com a professionals sanitaris, han assumit un ferm compromís amb la salut de les persones, realitzant un esforç addicional sense precedents més enllà de la seva tasca diària.

Canvis en els criteris per a la realització de TAR a les escoles

Des del 7 de febrer, atesa la situació epidemiològica actual i a la decisió de retirar progressivament les mesures de control, el Departament de Salut ha replantejat els criteris per a la realització de TAR finançats a les escoles i, ara, el Programa s’adreçarà a:

  • Alumnes d’educació especial (a partir de 6 anys immunitzats i asimptomàtics), que hagin tingut un cas positiu dins el seu grup de convivència estable (GCE) al centre educatiu o que hagin estat designats com a contactes estrets pels Serveis de vigilància epidemiològica.
  • Professionals docents dels centres d’educació especial, educació infantil i educació primària immunitzats, que siguin contactes estrets d’un cas positiu, sempre que siguin asimptomàtics i formin part d’un GCE o altres professionals que hagin estat designats com a contactes estrets pels Serveis de vigilància epidemiològica.

Les prescripcions electròniques de TAR emeses per als alumnes de primària, ESO, batxillerat, FP, i altres ensenyaments que encara estiguin actives es podran seguir realitzant fins a la data de la seva vigència. De manera puntual, també es podran generar prescripcions manuals seguint les indicacions dels Serveis de vigilància epidemiològica per a qualsevol alumne/a (a partir de 6 anys i asimptomàtic) que sigui contacte estret.

Continuen en marxa els TAR no finançats per població general i la notificació d’auto test positius realitzats al domicili

A banda d’aquest cribratge, les farmàcies també realitzen tests d’antígens supervisats, no finançats, adreçats a la població general. En total, comptant les dues modalitats de TAR, des del juliol la xarxa de farmàcies de Catalunya ha realitzat més de 821.492 tests d’antígens supervisats i ha detectat més de 61.454 positius.

Així mateix, el passat 3 de gener les farmàcies adherides al programa TAR van començar a notificar positius dels auto tests realitzats al domicili. Ja són més de 311.304 els positius comunicats al Departament de Salut des de les farmàcies, que es tradueixen en trucades i consultes evitades als Centres d’Atenció Primària. En el moment de registrar el positiu, els farmacèutics realitzen una important tasca d’educació sanitària resolent dubtes de la població i, per tant, la farmàcia catalana contribueix a la descongestió del sistema sanitari.