El reciclatge de medicaments compleix 20 anys a Catalunya

Catalunya va ser una de les pioneres a recollir els medicaments en els punts Sigre

  • Des de la implantació dels Punts SIGRE a les farmàcies el febrer de 2002, el reciclatge de medicaments s’ha convertit en un hàbit en el 91% de les llars catalanes
  • Cada català recicla anualment 111 grams de residus de medicaments i envasos, onze punts més que la mitjana estatal
  • Durant els últims deu anys, el reciclatge d’envasos buits o amb restes de medicaments en els Punts SIGRE ha augmentat un 23%
  • Els laboratoris farmacèutics han aplicat 421 mesures d’ecodisseny a més de 117 milions d’envasos

Barcelona, 3 de juny de 2022.- Es compleixen 20 anys de la implantació dels Punts SIGRE a les farmàcies per a la recollida selectiva dels envasos i residus de medicaments d’origen domiciliari, sens dubte el major projecte col·laboratiu del sector farmacèutic i en el qual Catalunya va jugar un paper protagonista, en ser una de les primeres comunitats a tenir plenament implantat el sistema SIGRE.

Des de febrer de 2002, gràcies a l’esforç del sector farmacèutic i al suport de les autoritats mediambientals i sanitàries, el reciclatge dels envasos i restes de medicaments a través dels Punts SIGRE de les farmàcies s’ha convertit en un hàbit. De fet, segons reflecteix el sondeig poblacional realitzat per SIGRE per a analitzar l’actitud i el grau de conscienciació ciutadana, el 91% de les llars catalanes recicla adequadament els medicaments i considera perjudicial per al medi ambient tirar-los a les escombraries o pel desguàs, una pràctica en la qual destaca el col·lectiu de persones majors de 55 anys (87%) i el de malalts crònics (80%).

Per a commemorar els 20 anys de SIGRE a Catalunya, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, la directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, i el subdirector general de SIGRE, Miguel Vega, han presentat les principals fites mediambientals aconseguides durant aquestes dues dècades i han analitzat l’evolució positiva que han experimentat l’actitud i col·laboració dels catalans amb aquesta iniciativa.

Al capdavant en reciclatge

El correcte reciclatge dels medicaments caducats, els no utilitzats i els envasos buits després de finalitzar els tractaments, dipositant-los en el Punt SIGRE de la farmàcia, constitueix un dels elements clau per a garantir la cura de la salut i del medi ambient.

Tal com mostren les dades de recollida corresponents a 2021, els catalans van dipositar en algun dels 3.239 Punts SIGRE disponibles en les farmàcies una mitjana de 111,36 grams per habitant-any, una xifra que situa a Catalunya al capdavant del reciclatge d’aquests residus, superant en onze punts la mitjana estatal. De fet, durant els últims deu anys, el reciclatge d’envasos buits o amb restes de medicaments en els Punts SIGRE ha augmentat a Catalunya un 23%, passant de 86 grams per habitant-any a superar els 111 grams.

 Punts SIGRE a Catalunya
BARCELONA2.340
GIRONA359
LLEIDA198
TARRAGONA342

“Les dades de recollida de residus a Catalunya posen en valor el compromís del sector farmacèutic amb la salut i el medi ambient. Els missatges de SIGRE sobre la importància del correcte tractament mediambiental de les restes de medicaments i els seus envasos han calat amb força en la societat catalana per a avançar cap a un futur cada vegada més circular i sostenible”, assenyala Miguel Vega, subdirector general de SIGRE.

“És molt important evitar que els residus de medicaments i els seus envasos es tirin a les escombraries o pel desguàs, amb el conseqüent risc de contaminació dels nostres sòls i aigües. I afavorir, també, la no acumulació de medicaments a les cases i sensibilitzar sobre els riscos sanitaris derivats de l’ús inadequat d’aquests”, recalca Isaac Peraire, director de la Agència de Residus de Catalunya.

Conscienciació ciutadana

La conscienciació dels catalans és essencial per a continuar consolidant l’hàbit de tractar adequadament els envasos i residus de medicaments. En aquest sentit, existeix una gran sensibilitat mediambiental en la població, ja que un 73% assegura ser conscient que la cura del medi ambient també és important per a cuidar de la salut, la qual cosa demostra un creixent interès sobre la relació que existeix entre l’estat del nostre entorn i la salut de les persones.

A més, és important ressaltar que la pràctica totalitat dels catalans considera que la ubicació del Punt SIGRE a la farmàcia és el lloc idoni per la seva proximitat, facilitat d’accés i la confiança que desperta el farmacèutic. Quant a l’ús del Punt SIGRE, el 88% dels catalans diposita els medicaments caducats o que ja no necessiten quan fa la revisió de la farmaciola domèstica i el 70% al finalitzar un tractament si sobra part de la medicació.

“La xarxa de farmàcies, per la seva capil·laritat i proximitat amb el domicili del ciutadà, es converteix en l’establiment sanitari idoni per a albergar els Punts SIGRE. Al seu torn, com a professionals de salut de confiança, els farmacèutics tenim un paper essencial a l’hora d’assessorar, informar i conscienciar a la població sobre la importància, tant des del punt de vista sanitari com mediambiental, de no conservar medicaments a casa i reciclar-los correctament”, explica Jordi Casas, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

Així mateix, els diversos sondejos de SIGRE mostren que augmenten els ciutadans (57%) que són conscients que tirar residus d’antibiòtics a les escombraries o pel desguàs en lloc del Punt SIGRE és una mala pràctica que contribueix al desenvolupament i dispersió de les resistències bacterianes i, per tant, a la reducció de l’eficàcia d’aquests medicaments essencials per a la nostra salut.

L’ecodisseny d’envasos farmacèutics

L’esforç realitzat pel sector farmacèutic per a minimitzar l’impacte ambiental dels envasos de medicaments, aconseguint que siguin cada vegada més ecològics i sostenibles, és essencial per aconseguir les taxes de reciclatge de medicaments.

Així, segons es detalla a l’informe anual que SIGRE ha presentat a les autoritats mediambientals, amb el nou Pla Empresarial de Prevenció d’envasos del sector farmacèutic s’han aplicat un total de 421 iniciatives d’ecodisseny, que van permetre fer més sostenible 117 milions dels envasos posats al mercat. A més, s’ha produït un important increment en el nombre de companyies farmacèutiques que va aplicar alguna mesura d’ecodisseny, la qual cosa demostra el creixent compromís mediambiental dels laboratoris farmacèutics amb l’economia circular.