Gironella mostra l’antiga farmàcia Homs que es manté com era quan es va crear el 1877

GIRONELLA MOSTRA L’ANTIGA FARMÀCIA HOMS QUE ES MANTÉ COM ERA QUAN ES VA CREAR EL 1877

 

L’Antiga Farmàcia Homs de Gironella va inaugurar el passat 29 d’octubre de 2022 un nou espai on s’hi ha instal·lat una exposició permanent que permet fer un recorregut històric per l’evolució d’aquesta farmàcia i fer un repàs en paral·lel d’alguns dels esdeveniments que han marcat l’evolució de la població i del món de la farmàcia.

L’Antiga Farmàcia Homs és l’única farmàcia de Catalunya que es manté com a vestigi fòssil del segle XIX en l’emplaçament original i que es pot visitar. Des del 1877, ha estat sempre en mans de la mateixa família.

Gairebé 150 anys

La farmàcia Homs va ser fundada per un farmacèutic de Cardona, Miquel Homs i Quer, que acabat de llicenciar a la Universitat de Barcelona va veure en la vila de Gironella, aleshores sense farmàcia, una oportunitat per establir-s’hi. A finals del segle XIX s’albirava un futur pròsper, amb l’empenta industrial, i amb novetats importants com la construcció de la nova carretera i l’arribada del tren (el carrilet), que més endavant va ser un puntal fonamental per a la indústria tèxtil i les mines de carbó del Berguedà.

Miquel Homs i Quer va decidir instal·lar la seva nova farmàcia en aquesta vila que aleshores tenia poc més d’un miler d’habitants, on no hi havia ni metge ni farmacèutic establert. Per tant, la seva presència el va convertir en el referent sanitari de la població.

La farmàcia Homs va obrir les seves portes al públic el 1877 i va estar en mans de farmacèutics de la mateixa família fins al 2019. De Miquel Homs i Quer a Maria del Tura Bovet Pla i Àngels Franch Masferrer (besnetes del fundador), passant per Marià Homs i Teixidor i Maria del Tura Pla Pla. El 1999 l’activitat farmacèutica es va traslladar a un nou local annex, i la farmàcia antiga va quedar com estava, com a una peça única a Catalunya, mantenint el mobiliari de quan es va crear, amb una col·lecció d’un centenar de pots de ceràmica blanca de l’època fundacional, i amb l’utillatge que explica l’activitat farmacèutica en aquella època en una vila com Gironella.

Fa una vintena d’anys, s’hi va fer una important obra de restauració que la va dur a terme una altra besneta del fundador, Lourdes Ricart Bovet.

En l’acte d’inauguració del passat 29 d’octubre hi van assistir l’alcalde de Gironella, David Font; el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara; la presidenta de l’Institut MedicoFarmacèutic de Catalunya i experta en Història de la Farmàcia, Dra. Anna Maria Carmona; i la secretària del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Montserrat Gironès.

Actualment, aquesta farmàcia ja es pot visitar concertant hora prèviament. Es pot obtenir més informació a:

Pàgina web: www.antigafarmaciahoms.com

Instagram: @antigafarmaciahoms / Facebook: Antiga Farmàcia Homs

Mòbil: 662 36 64 52

Correu electrònic: antigafarmaciahoms@gmail.com