Vacunació contra la grip i la COVID-19: El sistema sanitari no està aprofitant la fortalesa de la farmàcia comunitària per incrementar la cobertura vacunal de la població

L’inici del mes de gener en l’àmbit sanitari ha estat marcat per una elevada incidència de la transmissió de virus respiratoris, fet que ha generat una forta pressió assistencial en els Centres d’Atenció Primària (CAP), hospitals i serveis d’urgències. Durant la primera setmana de l’any, la taxa d’Infeccions Respiratòries Agudes (IRA) va ser de 900 afectats per 100.000 habitants i es van registrar 70.961 casos, sent els més freqüents els virus de la grip (38,2%), el rinovirus (15,5%), la COVID-19 (12,6%) i el Virus Respiratori Sincicial (7,2%).
A aquesta situació se li suma que, segons les dades compartides pel Departament de Salut, la taxa de vacunació és la més baixa dels darrers anys. De moment, en el cas de la vacunació contra la grip en majors de 60 anys ha estat del 46% i contra la COVID-19 del 40%. Indicadors que posen de manifest que ens quedem lluny de les estimacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que va marcar com a objectiu aconseguir o superar el 75% de cobertures de vacunació en persones majors de 65 anys, personal sanitari i sociosanitari durant la temporada 2023-2024.

En aquest context, és imprescindible que el sistema de salut aprofiti tots els recursos que té al seu abast, i els farmacèutics i farmacèutiques comunitaris, com a professionals sanitaris, som un d’ells. Les més de 3.200 farmàcies repartides a Catalunya esdevenim punts d’atenció comunitaris estratègics per arribar a població diana, especialment en els col·lectius de més risc: persones majors de 60 anys, malalts crònics, dones embarassades, usuaris amb immunosupressió o cuidadors de persones d’alt risc, entre altres.
Podríem contribuir a millorar la taxa de vacunació contra la grip i la COVID-19 si hi hagués una interconnexió de dades entre els diferents agents sanitaris i que, a través del sistema de recepta electrònica, els farmacèutics poguéssim consultar si la persona està vacunada. En el cas que no ho estigués, des de la farmàcia podríem incidir en la importància de fer-ho i derivar-la al CAP per demanar cita. Això és un projecte que ja s’ha dut a terme amb èxit a Castella i Lleó i que ha posat de manifest que el farmacèutic és un professional sanitari clau per impactar positivament en la població diana i que la cobertura de vacunació arribi a la marcada per l’OMS.

A Catalunya, la col·laboració de les farmàcies amb el sistema sanitari ha estat clau en moltes ocasions, i un dels exemples més recents que tenim és la pandèmia. Davant l’augment de la variant Òmicron, els farmacèutics i farmacèutiques catalans vam desenvolupar un paper molt actiu en la realització de cribratges poblacionals mitjançant tests d’antígens i la notificació de casos positius de COVID-19. Gràcies a aquestes actuacions, es van evitar més d’un milió de visites als CAP. Aquesta només és una mostra de què els professionals de l’àmbit farmacèutic estem capacitats per assumir un paper actiu en la campanya de vacunació.

L’accessibilitat i proximitat amb la població, la capil·laritat al territori, l’expertesa en els medicaments, l’experiència en la prestació de serveis assistencials, el treball en xarxa i, en definitiva, el compromís amb la salut de les persones, són només alguns dels trets que caracteritza la fortalesa de la professió farmacèutica i ens situa com a agents de salut de referència. Per tot plegat, si s’integra la farmàcia en l’estratègia de vacunació contra la grip i la COVID-19, es converteix en una gran aliada del sistema sanitari per fer realitat el que ara és un repte: incrementar la taxa de vacunació i donar un impuls a la immunització individual i de grup.

 

 

Marta Gento Senallé, vocal del Cercle de Salut i vicetresorera del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB)