Comença la dispensació universal i gratuïta de productes menstruals reutilitzables a totes les farmàcies de Catalunya

  • A partir d’avui i fins al 2025, totes les dones i persones menstruants de Catalunya ja poden dirigir-se a la farmàcia més propera per rebre assessorament especialitzat i escollir el producte de la seva preferència bescanviant el codi QR que es troba dins l’aplicació La Meva Salut
  • La informació personalitzada i l’assessorament de les prop de 3.300 farmàcies de Catalunya és clau per afavorir l’ús d’aquests productes i per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual
  • La iniciativa “La meva regla, les meves regles”, iniciada avui pel Govern i el CCFC, converteix Catalunya en el primer país del món que reparteix gratuïtament productes menstruals reutilitzables

 

Barcelona, 4 de març de 2024.– Totes les dones i persones menstruants de Catalunya ja poden dirigir-se a la farmàcia més propera per demanar unes calces menstruals, una copa o dues compreses de tela i rebre assessorament especialitzat. El Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han donat el tret de sortida avui a la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables. Aquesta acció està inclosa en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025. “Avui Catalunya es converteix en el primer país del món en distribuir, de manera universal i gratuïta, productes menstruals reutilitzables acompanyats d’informació de qualitat i assessorament de les farmàcies”, ha destacat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, durant la visita a una farmàcia per conèixer de primera mà com s’estava desenvolupant la iniciativa.

Durant la visita, el president del CCFC i del COFB, Jordi Casas, ha explicat que “està garantit que totes les dones i persones menstruants de Catalunya tindran accés al seu producte menstrual reutilitzable a través de les més de 3.280 farmàcies catalanes. Per tant, traslladem a la població un missatge de tranquil·litat i emplacem que vinguin a demanar els productes de manera esglaonada. Un cop les usuàries facin la comanda, en cas que no estigui disponible el producte, en un termini màxim de 48 h ja el podran recollir a la mateixa farmàcia”.

“La meva regla, les meves regles” permetrà, a més, trencar els mites i tabús sobre la regla que afecten el benestar i la salut de les dones, acabar amb la pobresa menstrual, generar un estalvi a les dones i famílies i tenir cura del planeta amb productes sostenibles i reutilitzables. “Vull remarcar que es tracta d’una mesura universal perquè dona resposta a un dret que tenen totes les dones: el dret a l’equitat menstrual. Un dret que ja es pot exercir a Catalunya i ens converteix en un país més just”, ha afegit la consellera.

 

Accés als productes a través de les farmàcies

“La farmàcia és l’establiment sanitari idoni per la promoció de totes les iniciatives que tenen com a objectiu millorar la salut de les persones, en aquest cas, la salut sexual i reproductiva. I des de la professió farmacèutica continuarem treballant per impulsar iniciatives com aquesta, que engloba els valors i línies estratègiques que sempre defensem: la nostra vessant assistencial, la social, la sostenible i la digital”, ha indicat Casas. Les prop de 3.300 farmàcies que hi ha a Catalunya s’han adherit a l’acció i seran fàcilment identificables gràcies a un distintiu.

Per demanar el producte de la seva preferència, la persona interessada només haurà de presentar el codi QR, individual i intransferible, que obtindrà mitjançant l’apartat de “Novetats: La meva regla, les meves regles” de l’espai de salut digital La Meva Salut (tant via pàgina web o via aplicació mòbil). És important tenir en compte que en el cas d’utilitzar l’aplicació per a telèfon mòbil cal que aquesta estigui actualitzada. En el cas que, tot i això, no aparegui el codi QR, s’ha habilitat un formulari en la mateixa aplicació per sol·licitar-lo.

En el moment de l’entrega, els i les professionals farmacèutiques explicaran quins són els productes menstruals que es reparteixen i acompanyaran en l’elecció del producte que més s’ajusti a les necessitats de cada persona, tot generant un espai de confiança on poder expressar-se i compartir dubtes i inquietuds. A més, oferiran assessorament personalitzat i informació de qualitat en el moment de la recollida. Per fer-ho, els farmacèutics i farmacèutiques de tot el territori català han rebut en els darrers mesos una formació sobre drets sexuals i reproductius.

L’entrega del producte serà immediata, sempre que la farmàcia disposi d’unitats disponibles del producte escollit. Si no és el cas, es podrà demanar, com es fa habitualment amb altres productes i medicaments, i estarà disponible en un termini màxim de 48 hores. Tanmateix, és important tenir en compte que si una persona ja ha fet la reserva d’un producte a la farmàcia, el seu codi QR quedarà temporalment bloquejat, fins que vagi a recollir-lo a la mateixa farmàcia on l’ha demanat. El codi QR estarà actiu fins al 2025 a l’espai de La Meva Salut mentre no s’hagi demanat el producte a la farmàcia, i un cop lliurat el producte es desactivarà.

Tanmateix, per tal de poder donar resposta als dubtes que la ciutadania pugui tenir en relació amb la distribució dels productes menstruals reutilitzables, s’ha habilitat una línia de comunicació específica el telèfon 061 Salut Respon.